Blogi‎ > ‎

Ihmissuhteet jouluna

lähettänyt Jatta Jäänummi 22.12.2014 klo 12.09   [ 22.12.2014 klo 12.20 päivitetty ]
Joulu on perinteisesti se vuoden juhla, jolloin ihmiset kokoontuvat mielellään viettämään yhdessä läheistensä kanssa Jeesuksen syntymäjuhlaa. Mummolan ovet ovat avoinna kaikille lapsille, lapsenlapsille tai laajemmaltikin suvulle. Kuitenkin, jos tämä juhla on ainut yhteinen kokoontuminen vuoden mittaan, yksilöt voivat olla eriytyneet toisistaan siinä määrin, että ristiriitoja ilmenee puolin ja toisin. Silloin on peiliin katsomisen paikka itse kullakin.

Me vedämme puoleemme niitä yksilön piirteitä ja toimintamalleja, joissa itsellämme on parantamisen varaa. Kun huomaat jonkun läheisesi piirteen, joka ärsyttää sinua valtavasti, niin pysähdy miettimään sitä, miksi se ärsyttää ja löytyykö se loppujen lopuksi myös sinusta itsestäsi. Yleensä löytyy ja jopa tiedostamattomasti. Ärsyyntymisvaihtoehdon sijasta kiitä läheisesi käyttäytymismallista ja peilistä, joka opettaa sinua luopumaan juuri tuosta negatiivisesta ominaisuudesta itsessäsi.

Jos lähdet tunteella matkaan ristiriitoihin, annat samalla viestin läheisellesi jatkaa eripuraa. Kun katkaiset riitoja ruokkivan napanuoran tietoisesti, niin ”ruoan puutteessa” toinen osapuoli joko poistuu näyttämöltä tai muuttaa suhtautumistaan sinuun. Ja tämä toimii, olen sen omakohtaisesti kokenut jo niin monta kertaa.

Tänä jouluna jokainen voi halutessaan muuttaa omaa suhtautumistaan läheisiinsä ja huomata, miten paljon paremmin yhteiselo sujuu. Sillä totuushan on, ettei toista ihmistä voi muuttaa, mutta itseään voi, ja sitä kautta myös ympärillä olevat ihmiset joko muuttuvat tai poistuvat kuvioista.

Toivontuottajien Jouluradiossa on soinut tänä jouluna ahkerasti Heikki Salon ja Iiro Rantalan kappale Muurahainen taivaassa.  Se kertoo sokeasta tytöstä ja isästä, jotka ovat jouluostoksilla. Kuinka taitavasti isä osaakaan kuvailla tyttärelleen näkemiään asioita eli olla lapselleen silminä. 

Alle kouluikäisinä olemme olleet siskoni kanssa myös sokean ukkimme silminä monta kertaa, kun mm. veimme häntä naapuriin sunnuntaisin kuulemaan Konsta-isännän raamatun lukua. Muistan yhden kerran, kun ukki pyytämällä pyysi meitä matkaansa naapuriin. ”Ei me lähetä, koska siellä on irti se pelottava ori, joka nousee takajaloilleen!”, intimme ukille. Ukki ei pelännyt eläimiä ollenkaan ja hän sai luotua meihin sellaisen turvallisuuden tunteen, että lähdimme lopulta hänen avukseen. Loppu hyvin, kaikki hyvin, koska oria ei näkynyt sillä kertaa naapurin pihamaalla ollenkaan. 

Voin olla Taivaan Isälle kiitollinen monesta asiasta. Minulla on mm. näkevät silmät, kuulevat korvat, haistava nenä, maistava suu, tunteva keho ja intuitiivisuus, jota voin kehittää päivittäin. Ole sinäkin kiitollinen elämässäsi kaikista niistä asioista, joita sinulla on, niin tulet saamaan tulevaisuudessa runsain mitoin enemmän.

Muurahainen taivaassa -laulun sanoin toivotan kaikille Teille ihmisläheistä ja pyyteetöntä rakkaudellista joulun aikaa.

Sydämellä ja lämmöllä,
Jatta
Comments