Blogi‎ > ‎

Kukkien ihanuus

lähettänyt Jatta Jäänummi 1.6.2016 klo 3.08   [ 15.6.2016 klo 4.25 päivitetty ]
Leskenlehti
Voi että minä nautin kevään tulosta ja luonnon heräämisestä uuteen kasvukauteen. Olen tälle keväälle aivan innoissani kuvannut aukeavia kukintoja Salmijärven rantamilla. Keltainen on toukokuun luonnon kukkien pääväri Auringon ollessa Kaksosten merkissä tänä vuonna 20.5. – 20.6.2016 välisen ajan. Olenhan itsekin kolminkertainen Kaksonen. Tämän vuoden auringonpaluukartallani rakkaudenplaneetta Venus ja Vesta-asteroidi ovat yhtymässä Aurinkooni Kaksosten alkuasteilla. En ihmettele yhtään tämän hetkistä kiinnostustani kauniisiin luonnon kukkiin. Venus rakastaa kaikkea kaunista, olipa kysymyksessä luonto, taiteet, laulaminen tai jokin muu kauneutta edustava asia. Lueskelen nyt kuvaamieni kasvien tietoja omaksi ilokseni.

Rentukka
Keltainen väri merkitsee minulle iloa, innostusta, auringonvaloa, opiskeluintoa ja myös opettamista. Olemme menneet naimisiin juuri toukokuun loppupuolella ja hääkimppuni sisälsi valkoisia ruusuja ja keltaisia freesioita. Noin 20-vuotiaana minulla oli keltainen kausi ja pukeuduin jopa kokokeltaiseen toppa-asuun. 
Pue jotain keltaista päällesi, jos haluat tulla kuulluksi esimerkiksi opetustilanteissa. Riittää, kun päälläsi on esimerkiksi kravatti tai pusero, jossa on hieman keltaista näkyvissä. Jos luet tentteihin, niin kannattaa kietoa pallean seudulle jokin keltainen huivi, jolloin opiskelu tuntuu helpommalta ja innostavammalta, ja oppi menee paremmin perille. Alusvaatteissa keltainen luonnonkuituinen vaate ihoa vasten edistää aineenvaihduntaasi ja on oivallinen apu laihduttajalle.

Kullero
Haluan muistella oppikouluaikojani, jolloin jokaisen oli kerättävä kahden kesän aikana kasvisto ja vietävä se kouluun biologian opettajalle tarkistettavaksi. Kasvista tuli olla näkyvissä juuret, lehdet, varsi ja kukinto. Ei riittänyt pelkästään kasvien kerääminen, vaan sen jälkeen seurasi suullinen tentti, jolloin opettaja summassa valitsi kasvistosta noin kymmenen kasvia, joista piti osata kertoa mm. suomen- ja latinankielinen nimi, heimo, kasvupaikka ja ajankohta, milloin kasvi oli kerätty. Kajaanin tyttölyseossa oli tapana, että tentti oli aina hiihtoloman jälkeisellä viikolla, jolloin hiihtolomalla ei tullut vapaa-ajan ongelmia.Isosiskoni kanssa teimme umpihankeen noin kahden kilometrin pituisen ladun, jota pitkin sitten hiihtelimme päivittäin. Ennen hiihtolenkkiä opettelimme noin 10 kasvin tiedot, joita sitten kertasimme mielessämme koko hiihtosuorituksen ajan. Kotiin tultuamme tarkistimme kasvistosta, muistimmeko kaikki oikein. Useammin kuin kerran lomamme aikana jouduimme aukaisemaan ladun uudelleen lumituiskun jäljiltä. Näin saimme ruumiillisen liikunnan lisäksi myös henkistä pääomaa itsellemme. Olen monta kertaa jälkeenpäin ollut tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että tunnistan kasveja ja tiedän niin monen kasvin nimen metsässä kulkiessani.

Voikukka
Nyt olen kännykkäkameralla taltioinut näitä luonnon aarteita ja ajatellut, kuinka helppoa ja vaivatonta on tallentaa kasvisto kuvien muodossa itselleen. Toivottavasti nykyisin koululaiset tekevät juuri sillä tavalla, koska näin kasvit saavat jatkaa kasvamistaan luonnossa, eivätkä turmellu ja kuole sukupuuttoon kasvien keräämisen vuoksi. Opettajani otti kaksi kasvia koulun kokoelmaan myös minun kasvistostani. Ne olivat huumaavan tuoksun omaava Valkolehdokki ja kosteikoissa kasvava Yövilkka.

Sydämellä ja lämmöllä,
Jatta
Comments