Blogi‎ > ‎

Kuu Oinaassa

lähettänyt Jatta Jäänummi 18.12.2015 klo 12.47
Kasvava Kuu siirtyy Oinaan merkkiin ensi yönä keskiyön aikaan ja viipyy merkissä maanantai-aamuyöhön. Tuleva viikonloppu saattaa olla tulenkatkuinen, jos perheessä on monta Oinas-painotteista ihmistä. Varsinkin Kuu Oinaassa tyypit saattavat saada hillittömiä raivokohtauksia varsin pienistä asioista, jos toiminta ei ole riittävän nopeaa heidän mielestään. Oinas johtaa toimintaa ja luulee, että kaikki tapahtuu niin kuin hän tahtoo. Onhan Oinas eläinradan ensimmäinen merkki ja edustaa vastasyntynyttä, joka haluaa heti huomiota, jos kaikki ei ole hyvin – maitoa nälkään, viihdykettä tylsyyteen ja pesua, jos vaippa on täynnä tavaraa. Se on tahtomerkki – jos en saa tahtoani läpi, niin heittäydyn selälleen lattialle ja huudan kovaa ja korkealta niin, että varmasti minut rekisteröidään.

Äitinä Kuu Oinas on auktoriteetti, jonka valtaa on vaikea kyseenalaistaa. Tyypillinen lausahdus onkin: ”Niin kauan kuin asut saman katon alla kanssani, niin kauan teet niin kuin minä sanon.”  Tämä äiti ei välttämättä viihdy lasten kanssa kotona ainakaan kotiäitinä, vaan hänen energiansa riittävät mm. työssäkäyntiin, omiin harrastuksiin ja lasten harrastusten kannustamiseen. Jos näet jalkapallokentän laidalla kiihkomielisen ja karskeja sanoja säästelemättömän äidin, joka elää enemmän pelissä kuin lapsi itse, niin et erehdy kovin, jos veikkaat hänen olevan Kuu Oinas. Jännitys ja vaaralliset tilanteet nostavat hänen adrenaliinitasonsa riittävän korkealle ja tällä tavalla hän saa purkaa tulista luonnettaan.

Tulisieluisena tunteiltaan Kuu Oinas ei ennätä useinkaan miettiä sitä, mitä hän suustaan päästää, vaan ihan tyypillisiä ovat sammakot, jotka vain putkahtavat huulten välistä ilmoille, kun tunteet tulvivat yli äyräiden. Vasta jälkikäteen tulee ajatus siitä, miksi en hillinnyt itseäni, miksi loukkasin turhaan? Onneksi Kuu Oinas ei ole pitkävihainen – nopea aggressiivinen toiminta saa energiat räjähtämään kerralla ulos tunnekeskuksesta, jolloin ne eivät patoudu sinne ja aiheuta käsittelemättöminä sairauksia myöhemmin. Anteeksipyytäminen ei tahdo helpolla sujua Oinas-tyypiltä, koska hän ei monestikaan hoksaa, että itse on toiminut jollakin tavalla väärin.

Jos kuitenkin Oinas tuntee syyllisyyttä siitä, että loukkaa toistuvasti kanssaihmisiään aggressioillaan, niin silloin on syytä miettiä sitä, miten räjähtävän energian voisi kanavoida niin, etteivät ystävät katoaisi ympäriltä. Hikiliikunta ja budolajit ovat hyviä tapoja purkaa tulivuorta sisällään. Rasittavan lenkin jälkeen tunnetaso on laskenut normaaliin ja keskustelun voi käydä aivan toisella tasolla kuin kiihtyneessä mielentilassa.

Kun Oinas Kuu koheltaa mennä paikasta toiseen pää kolmantena jalkana, kertoo se kuvaannollisesti siitä, mikä kehonosa on vaaravyöhykkeessä – no, pää tietenkin. Siksipä on syytä pitää hyvää huolta päästä ja suojata se kypärällä, jos harrastaa vauhtilajeja ja vaarallisia tilanteita. Pään alueelta vielä aivot, silmät ja nenä saavat erikoismaininnan. Kasvavan kuun aikaan kannattaa tehdä aivojumppaa erilaisin tietokilpailuin tai täyttää ristisanatehtäviä. Silmiäkin voi jumpata, jolloin lukulasien hankinta saattaa siirtyä monella vuodella eteenpäin, koska näkee vielä lukea pientä pränttiäkin hyvin myös keinovalossa. Kun minun aikuisnäkö tuli ajankohtaiseksi, ihmettelin sitä, miksi valon määrä on vähentynyt sisätiloissa. Valon määrähän oli sama, mutta silmieni teho oli vain vähentynyt siinä määrin, että en nähnyt enää keinovalossa.

Sydämellä ja lämmöllä,
Jatta
Comments