Blogi‎ > ‎

Tunteet ja niiden rytmit

lähettänyt Jatta Jäänummi 29.10.2015 klo 4.42   [ 29.10.2015 klo 4.55 päivitetty ]
Yksilön tunteet riippuvat paljon siitä, missä merkissä Kuu on ollut syntymähetkellä tähtitaivaalla. Astrologiset merkit jaetaan elementtien mukaan tulen merkkeihin (Oinas, Leijona, Jousimies), maamerkkeihin (Härkä, Neitsyt, Kauris), ilmamerkkeihin (Kaksoset, Vaaka, Vesimies) ja vesimerkkeihin (Rapu, Skorpioni, Kalat).

Kuun ollessa tulimerkeissä tunteet purkautuvat monesti vihan tai katkeruuden tunteina, varsinkin Oinaan merkissä. Viha on sallittu tunne, mutta se kannattaa käsitellä yhtä nopeasti kuin se on tullutkin, koska patoutuneena se aiheuttaa esimerkiksi sappiongelmia. Oletko kuullut aikaisemmin: ”Kylläpä minua sapetti silloin, kun …”? Sanotaan, että sappi kiehuu. Tulielementti aiheuttaa ylikuumenemista, ja se on päästettävä ulos kropasta jollakin konstilla. Hikiliikunta ja varsinkin budolajit ovat siinä mielessä hyviä stressin purkajia, että saat lyödä turvallisesti vahingoittamatta vastapeluria, koska lyöntiä ei viedä koskaan loppuun saakka. Tyynyyn huutaminen on myös hyvä keino purkaa patoutunutta vihaa niin, että kanssaihmisten korvat säästyvät kuuroutumatta. 

Oinasta hallitsee sodan Jumala Mars, planeetoista punainen kiihkon nostattaja. Esimerkiksi härkätaistelun loppunäytöksissä matadorit käyttävät punaista vaatekappaletta eli muletaa saadakseen härät ärsyyntymään ja hyökkäämään heitä kohti. Lapsuudestani minulla on hanhista vastaavaa kokemusta. Tätini pihamaalla käyskentelevät hanhet olivat yleensä rauhallisia, mutta jos minulla oli jotakin punaista vaatetta päällä, niin he välittömästi lähtivät ajamaan minua takaa. Jos haluat riidan aikaiseksi muiden ihmisten kanssa, niin pue päällesi punaista ja ala väittelemään, niin varmasti saat asiallesi vastakaikua.

Kuun sijaitessa maamerkeissä, ihminen seisoo jalat maassa, eikä lähde herkästi tunteilemaan. Hän purkaa tunnetilojaan kaikenlaiseen konkreettiseen tekemiseen. Maakuu ei puhu mielellään tunteistaan, vaan sulkeutuu mieluummin kuoreensa, kun kokee tulleensa loukatuksi. Esimerkiksi Kuu Kauriin merkissä yksilöllä saattaa esiintyä turhia pelkotiloja ja masennusalttiutta.

Ilmaelementin Kuu taas kokee ajatusten tasolla ärsyyntymistä. Hermon reunoja repii, kuten sanonta kuuluu. Tunteet saatetaan mieluummin älyllistää kuin kohdata. Biologiset vaistot saattavat olla hukassa eli ilmakuu tarvinnee vauvan käyttöoppaan tai hellimisentaito puuttuu kokonaan, eikä Kuu ilmaelementissä sijaitessaan osaa asettua useinkaan toisen ihmisen asemaan empaattisuuden puutteen takia.

Vesimerkit ovat mielestäni parhaita sijainteja Kuulle, koska silloin on helppo osoittaa tunteitaan esimerkiksi itkemällä. Kun annat itkulle luvan tulla, etkä pidättele sitä, niin kyyneleet ovat parantavia ja tunnepatoumat saavat kyytiä. Oletko huomannut, kuinka eheyttävää on itkeä silloin, kun itkettää?

Aina noin 7,5 vuorokauden päästä koet haasteellisia aikoja tunteittesi suhteen, kun Kuu kulkee sinun Kuusi kanssa samassa laadussa; johtaviin kuuluvat Oinas, Rapu, Vaaka ja Kauris, muuttuviin taas Kaksoset, Neitsyt, Jousimies ja Kalat sekä kiinteisiin Härkä, Leijona, Skorpioni ja Vesimies.


Kuun vaikutusta ihmisen elämään tehostaa vielä se, jos Aurinko ja Kuu ovat yksilön syntymäkartalla joko yhtymässä, neliössä tai oppositiossa keskenään. Silloin ihmisen tahtotila ja tunnetila ovat jatkuvassa ristiriidassa. Puhutaan kuuhulluudesta täyden kuun ja primitiivisistä reaktioista uuden kuun aikaan. Täydenkuun aikana mm. onnettomuusriski kasvaa, rikollisuus lisääntyy, verenvuodot eivät tahdo tyrehtyä, jne.

Ihmiseen vaikuttaa syntymästä saakka myös 3 erilaista biorytmiä, jotka ovat kuntorytmi 23 vrk:n, tunnerytmi 28 vrk:n sekä älyrytmi 33 vrk:n syklissä. Alkupuoli rytmistä on aina positiivista eli aktiivista aikaa ja loppujakso passiivista eli lepovaihetta. Mielenkiintoista tässä on se, että tunnerytmi on yhteneväinen naisen kuukautiskierron kanssa; 28 päivää, josta 14 ensimmäistä on aktiivista ja 14 viimeistä passiivista aikaa. Siis joka 14. vuorokausi (kahden viikon välein samana viikonpäivänä) on ns. tunnekriisi ihmisen elämässä, kun tunnerytmi siirtyy aktiivisesta jaksosta passiiviseen tai päinvastoin.

Olen tietoinen sekä itseni että puolisoni tunnekriisipäivistä, minulla keskiviikkoiltaisin, mutta onneksi eri viikolla kuin puolisoni perjantai-illan kriisi. Voisin väittää sellaisen asian, että löytyy tosi vähän tai sitten ei lainkaan sellaisia pariskuntia, joilla sattuu tunnekriisi saman viikon samalle viikonpäivälle. Tunnekriisipäivinä tunteet ovat sen verran herkästi räjähtäviä, että sovinnon tekeminen sen jälkeen on lähes mahdotonta. Mutta kun kriisipäivät sattuvat eri aikaan, niin toisen kannattaa luovia ja olla myötämielinen niinä päivinä, kun toinen on tunneherkkä kriisinsä takia. Se on toisen huomioimista parhaimmillaan.

Sydämellä ja lämmöllä,
Jatta
Comments