Blogi‎ > ‎

Valkoinen väri

lähettänyt Jatta Jäänummi 12.6.2016 klo 4.45   [ 15.6.2016 klo 4.26 päivitetty ]
Tuomi
Valkoinen on viattomuuden ja puhtauden väri. Vastasyntynyt lapsi tulee ensimmäisenä mieleeni valkoisesta väristä – niin puhdas, niin suloinen. Valkoinen sisältää itsessään kaikki muut värit ja heijastaa kaiken takaisin – niin auringon polttavat säteet kuin toisten ihmisten ajatukset ja vaikutukset. Jos haluat uudistua ja puhdistua, niin pue yllesi valkoista. Se suojaa kantajaansa ja auttaa jättämään taakse vanhaa ja tarpeetonta.

Juhannuksen aikaan luonto on täynnä kukkia, joista esimerkiksi juhannusruusu, tuomi, pihlaja (suomalaisten pyhäpuu) ja suopursu ovat kukinnoiltaan valkoisia. Juhannuksen aikaan aurinko on korkeimmillaan, valon määrä on suurimmillaan ja luonto on kukkeimmillaan. Suomen luonnosta löytyy todella paljon valkokukkaisia kasveja. Täällä Lapissa yksi arvokkaimmista on hillankukka, jonka kukinta ja sen onnistuminen vaikuttaa monen marjanpoimijan seuraavan talven toimeentuloon. Jälleen kerran tällä viikolla Suomen yli pyyhkäisi myrsky (Salomon), joka saattoi olla hillankukalle kohtalokas ainakin avosoilla.

Me pohjoissuomalaiset olemme etuoikeutettuja, kun meillä on kunnon talvi, jolloin maa saa ihanan valkoisen lumipeitteen yllensä. Puhdas valkoinen lumi kompensoi ja valaisee pitkää kaamosaikaa, kun aurinko ei näy juuri ollenkaan. Lumi ihan oikeasti valaisee tienoon, koska valkoinen lumivaippa heijastaa valon takaisin itsestään. Sininen taivas ja valkoinen hanki kuvaavat hyvin suomalaisuutta – lippummekin on sinivalkoinen.

Ruohokanukka
Kodin seinät ja katto voivat olla vaaleat, jopa aivan valkoiset, jolloin kodin värimaailman voi muokata kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi värikkäillä sisustuselementeillä. Tällä tavalla saa vaihtelua kotiin paljon helpommin ja halvemmalla kuin maalaamalla tai tapetoimalla seinät aina uudelleen, kun entinen värisävy alkaa kyllästyttää.

Milloin valkoisella värillä voi olla negatiivisia sävyjä? Esimerkiksi valkoiset sairaalat, jotka tuovat steriilin vaikutelman, ja ne valkotakkiset lääkärit, jotka ovat esimerkiksi lapsuudessa aiheuttaneet pelkoa omalla auktoriteetillaan. Onneksi nykyisin tämä asia on muuttunut. Sairaaloissa on usein värikkäät seinät. Varsinkin lastenosastoilla ja mielenterveysyksiköissä on hyvä, jos henkilökunta ei pukeudu valkoisiin vaatteisiin, vaan muistuttavat enemmän tavallisia ihmisiä värikkäissä vaatteissaan. Kuoleman kohdatessa ihminen puetaan yleensä valkoisiin vaatteisiin ja arkkukin voi olla verhoiltu valkoisella kankaalla. Minusta on todella kaunis tapa se, että arkku on valkoinen, koska hengentasolle syntyvä sielu on tällöin myös symbolisesti menossa valoa kohti.

Suopursu
Valkoinen väri vaikuttaa myös ihmisen mielialaan hyvin voimakkaasti. Kun näen taivaalla valkoisia poutapilviä, oloni on miellyttävä ja innostun lähtemään esimerkiksi luontoretkelle. Taivaan tummetessa tiedän kokemuksesta sateen tulevan ja huomaan, miten mielialani laskee melkein välittömästi. Taivaan vetäytyessä kokonaan harmaaseen harsoon (Kainuussa sitä kutsutaan maavunnaiseksi satteeksi), eikä missään näy kirkasta kohtaa, tiedän, että sadejakso on pitempiaikainen. Silloin kannattaa ottaa piristystä itselleen vaikka värikkäistä vaatteista, värityskirjoista tai mielenkiintoisista lukuelämyksistä.

Sydämellä ja lämmöllä,
Jatta
Comments